Malum Ramazan Arefesindeyiz ...
Hazırladığımız bir çok yemek belki tüketilmeden yarına kalacak;
yaz dönemi havalarda sıcak artık...
Özellikle birçok yiyecek, tekrar ısıtıldıklarında toksin yaymaktadır.
Bu sebeple,
saydıklarımı bu ramazanda varmısnız
salatalarda, zeytinyağlı soğuk yemeklerde biraz kullanmayı deneyelim.
Sindirim, oruç ve serinlemek adına ne dersiniz ???
1. TAVUK
En çok tüketilen yiyeceklerden biri, çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını
korumaktadır.
Sıcak günlerde taze pişmiş ya da soğuk olarak
tüketilmesi tavsiye ediliyor...
Aslında tavuğu tekrar ısıtmak, protein değişmesine yol açıyor, düşük ısıda ıstın !!!
Hatta; fazla olduğunu düşünüyorsanız bir kısmını haşlayıp dondurucuya atabilirsiniz,
çorba içine ilave edersiniz daha sonra :)
2. YUMURTA
Aynı tavuk gibi ısıtıldığında yumurtanın da protein yapısı değişiyor
üstelik içindeki su miktarı da azalıyor.
Bana sorarsanız ısıtılmış olsa bile beklemiş yumurta yemek içime sinmiyor.
Nadir görülen bir zehirlenme türü olsa da
yumurtalı yemekler ve sosları tüketirken dikkatli olmakta yarar var.
3. ISPANAK
Kesinlikle bir seferde tüketilmeli.
Çünkü ıspanakta bulunan nitrat,
tekrar ısıtıldığı zaman nitrite dönüşüyormuş.
Özellikle bebeğinize ıspanak
verirken buna dikkat etmenizde yarar var.
Bebekler için 5 mg nitrit
alımı bile ciddi zehirlenmeye yol açabilir.
Yalnızca ıspanak değil;
marul, lahana , roka gibi çiğ tükettiğimiz diğer yeşillikler de aynı
listede en tehlikeli yiyeceklerin başını çekiyor.
4. KEREVİZ
Biz zaten yoğurtlu salatasını çok seviyoruz :) Şanslıyız demek ki.
Tarifini zevkle yayınlarım ilk fırsatta 👌
Ama;
çorbanızda kereviz bulunuyorsa,
tekrar ısıtmaktan kaçının.
Kerevizde de, yeniden ısıtılması durumunda potansiyel
kanserojen olan nitrat var...
5. BAKLA
Zeytinyağlı dereotlusuna bayılırım...
Bakla zehirler mi demeyin! Afiyetle yiyip vefat edenler bile var nette araştırabilirsiniz.
Bakla; magnezyum, fosfor, potasyum, folik asit, C vitamini ve lif
açısından iyi bir kaynaktır.
Özellikle lif içeriği sayesinde diyet içinde çok önerilir.
Ama, içeriğinde bulunan antioksidan divicine, kandaki enzim
düzeyi düşük olan bireylerde
kırmızı kan hücrelerinde parçalanmaya neden
olur.
Özellikle çiğ baklanın yenmesiyle oluşmakla Ege ve Akdeniz Bölgesinde çokça rastlanmaktadır.
6. MERCİMEK
Hatta türev çorbalar diyebilirim, malesef ki bu durumu yaşadık:(
annem, özene bezene yapmış, nişan var dışarda kalmasın diye iyice soğumadan dolaba koymuş,
ertesi gün öğlen çıkarıp yiyorlar
(oğlumda var 2 yaşında)...
sonrasını anlatamam, ikisinde de bulantılar, kusmalar, neye uğradığımızı şaşırdık!
şükür ki kimseye birşey olmadı...
Gıda zehirlenmeleri bazen baş ağrısı, kanlı dışkı, ishal şeklinde de kendini gösterebiliyor aklınızda olsun...
Böyle bir zehirlenme durumda
İLK YARDIM BOLCA SU İÇİRİP KUSTURUN !!! !!!
sonra yoğurt ayran tavsiye ediyorum .. Doğalından :)
KISACASI:
En önemli nokta pişmiş yemekler 2 saatten fazla oda sıcaklığında beklememeli. Çünkü
bakteri üretecektir.
Yeni pişirdiğiniz yemeği soğuyunca buzdolabına kaldırmak daha güvenli olacaktır.
Mümkünse Yemeklerinizi En fazla 1 kez ısıtın, yada yiyeceğiniz miktarı ısıtın...
Çiğ Eti ya da kıymayı derin dondurucuda 4 aydan fazla bekletmeyin.
Pişmiş et ile çiğ eti yan yana bekletmeyin.
Yemek yaparken kullandığınız bıçağı başka bir şey için yıkamadan kullanmayın.
bunlar şimdilik ilk aklıma gelenler...
Fazla tüketildiğinde malesef ki birçok sevdiğimiz çiğ meyve bile
(çilek, kaju, ton balığı, fıstık, bal, muskat, domates ...) bize zarar vermektedir ...
Arkası yarın gibi oldu ...
Sağlıcakla kalın...