Ben Refika'nın ciddi takipçilerindenim,
tarzını, pratik tariflerini, son dönemin yeni lezzetlerini seviyorum.
Bir yazısını paylaşmak istedim:
Bir Amerikalı veya Avrupalı’ya pek çok yemeği denetebilirsiniz. Konu
yoğurt ve ayran olunca sınırlarını zorladığınızı söylerler. Konsept
olarak yoğurdu sulandırmak da yemeğin yanında yemek de garip gelir
onlara. Ama bizim için yoğurt da ayran da
candır. Milli içeceğimiz olarak görebilecek kadar yakın hissederiz
kendimizi ayrana. Peki ayranı çeşitlendirmek istesek bunun hakkında ilk
intiba ne olur?
İşte ben de tam bunu merak ettiğimden gazete yazısını yazmadan,
yaptığım ayranların fotoğraflarını Instagram’a ve Facebook’a koydum.
Amacım uzun uzun anlatmadan, insanların fikri ilk duyduklarında veya
gördüklerindeki tepkileri ölçmekti! Facebook’ta 600bin civarı takipçi
olduğundan çok çeşitli kesimleri temsil ettiğini düşünebiliriz.
Yazılanlardan uzun, övgü ve sevgi dolu olan 15 -20 tanesini kenara
ayırıp kalanını paylaşmak istiyorum.
Müthişsiniz!
Delisin deliJ)
İlginç
Gerçek mi bunlar?
Nasıl yani!!!
Tarifini istiyorum!
Uydurmasyonda son nokta!
Bizde de acı yeşil biberlisi yapılır..
Milli içeceğin her türlüsü! Hay maşallah..
Çok çirkin kusacağım, açılın!
Harika denemeler, seviyoruz sizi başarılar..
Naneli sarmısaklı cacık yapsaydınız daha hayırlı olurdu..
Naneli tamam da diğerleri ilginç geldi…
Renkler güzel de tatlar bence uyumsuz…
Arapsaçlı ayran? Kulağa bile hoş gelmiyor..
Bu yorumlara baktığında insanın üzerine bir ağırlık çöküyor. Yeni bir
şey yapası gelmeyebiliyor. Belki de tam bu yüzden Chobani-ünlü yoğurt
markası- doğduğu memleketinde değil Amerika’da meşhur oluyor. Hatta
satarken üzerine Greek yoğurt yazma ihtiyacı duyuyor. Menüsünde simiti,
bagel olarak lanse ediyor. Türkiye’deki simitçiler “saraylar, dünyalar”
yaratıyorlar ancak sattıkları sokaktaki simitçiden pek farklı olmuyor.
Kalıcı olabilmek için ek bir değer yaratmak ve de sokaktaki küçük
esnafın ekmeği ile oynamadan büyük bir başarı hikayesi olmaya tam da bu
sebepten cesaret edemiyorlar.
Ama bugün size en çok ne demek istiyorum biliyor musunuz? (Affınıza
sığınarak..) S…. edin!.. İnsanların hayal ettiklerinizle ilgili
düşüncelerini… Başkalarına zarar vermediğimiz sürece uçabildiğiniz kadar
uçalım.
Ben yemek ile ilgili ilk yolculuğa çıkarken en büyük yayınevlerini
dinleseydim kitabımın başını kaldırıp oradaki bilgileri post-itler
şeklinde tariflerin üzerine koyacaktım. TV programını ilk yapmak
istediğimde, insanı 25 dakika tek başına ekranda tutmanın çok zor
olduğunu düşünenler, yanıma bir manken vermek istediler. Bir şekilde
bununla da mücadele ettim.
Gün oldu devran döndü. Bugün artık ekranlarda format olarak benimkine
benzer pek çok program var. Kim bilir o gün yapılan mücadele belki de
bugün açılan pek çok yemek kanalı, onlarca tv programı ve programcısına
bir parça da olsa vesile olmuştur.
Sevilelim diye, mahalle baskısı yüzünden veya maddi kaygılardan
dolayı inandıklarımızdan bizi uzaklaştıran ve farklı yerlere götürüp,
patinaj çektiren durumlar içerisine girmek bizi başka boyutlara
çıkarabilir. Tüm dinlemeyi sevdiğimiz güzel hikayeler de aslen
inandıklarına ve bu duyguya sahip çıkanlardan gelmiyor mu?
Dolayısı ile lütfen kemerlerinizi çözün. Yoğurdu sulandırarak
içtiğimiz ayran fikrine kendinizi bırakın. Hatta sizlerin de aklına
güzel fikirler gelirse benimle paylaşın..Sosyal medyada bu fikri
büyütebiliriz.
Geçtiğimiz kış ve bahar farklı şekilerde deneyip biriktirdiğimiz
ayran tariflerimizin hepsini 30 kişilik bir ekibe denettik. Kimisi
erikliye bayıldı, kimisi acı turşulu başkası zerdeçallıya bayıldı.
Zevklerin, renklerin ve seçimlerin farklılıklarına duyduğumuz saygı
hatta coşkuyla, çeşit çeşit ayran tarifleri emrinize amade.
Genel Tarif: Daha köpüklü olması için tüm
malzemeleri blendar’da veya elde, iyice karışacak şekilde çırpın. Tüm
tarifler 4 kişiliktir. Bardak başına 2-3 küp buzla servis edin.
Bol Köpüklü Ayran
“Ben klasik bol köpüklü ayran yapmak isterim “ diyenlere.
Malzemeler
8 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı soğuk su
1 kahve fincanı süt
Yarım şişe soda
-Tüm malzemeleri blender’da iki dakika çırptıktan sonra bardağa koyduğunuzda bir tutam kuru nane serpebilirsiniz.
3-4 tutam tuz
————————————————————-
Arapsaçlı Ayran
Kuzguncuk’ta bulduğumuz arapsaçlarından(yabani rezene) inanılmaz bir
anason kokusu ve ot tazeliği var. Ayranla birlikte çok karizmatik
oluyor.
Malzemeler
8 çorba kaşığı yoğurt
2 su bardağı soğuk su
-4 dal arapsaçı (havanda tuz ile dövülüp püre haline getirilmiş), yoğurt, su ve tuzu karıştırıp çırpabilirsniz.
3-4 tutam tuz
————————————————————-
Şalgamlı Ayran
Kebapçıya gittiğinizde ayran ve şalgam arasında kararsız
kalanlardansanız, ikisinin de mutluluğunu bir arada yaşayabileceğiniz
bir alternatif olabilir.
Malzemeler
8 çorb kaşığı yoğurt
2 su bardağı acılı şalgam suyu
-Bu iki malzemeyi karıştırıp nefis renkte bir ayran ede edeceksiniz.
————————————————————-
Zerdeçallı Ayran
Baharat sevenlere inanılmaz bir tatmin verecek, basit ve renkli bir
ayran. Ama uyarayım, baharat düşkünü olmayanların seveceği bir ayran
değil.
Malzemeler
8 çorba kaşığı yoğurt
2 su bardağı soğuk su
-3 silme çay kaşığı zerdeçal, su, tuz ve yoğurdu karıştırıp çırpın.
3-4 tutam tuz
————————————————————-
Can Erikli Ayran
Kim denediyse yüzünde kocaman bir gülümseme oluştu. Eriğin ekşiliği ve tatlılığıyla huzur veren, taze bir içecek oluyor.
Malzemeler
9 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı erik suyu
-Yoğurt, erik suyu ve tuzu karıştırıp çırptıktan sonra üzerine file badem serpebilirsiniz.
3-4 tutam tuz
————————————————————-
Çengelköylü Naneli Ayran
Son zamanlarda popülerleşen salatalıklı ayranın ferah bir versiyonu. Büyük, küçük herkese hitap edebilir.
Malzemeler
9 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı soğuk su
-Blender’da önce 2 salatalık ve 10 yaprak naneyi çekin. Yoğurdu ve suyu ekleyip iki dakika daha çekin.
3-4 tutam tuz
————————————————————-
Pancarlı Turşu Sulu Ayran
Favori ayranlarımdan. Acılık ve pancardan gelen özel bir lezzeti var.
Malzemeler
8 çorba kaşığı yoğurt
1,5 su bardağı acı turşu suyu, yarım su bardağı pancar turşusu suyu
-Yoğurt, turşu suları ve bir çay kaşığı karbonatı ekleyip blender’da 3 dakika çırpın.