İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, abur cubur tüketmeye başladıktan
sonra neden durulamadığının araştırma konusu olduğunu söylüyor.
Bilim
adamları üç kobaydan birini sadece aburcubur, ikinciyi ağırlı sağlıklı
yiyecek ve daha az abur cubur, üçüncüyse sadece sağlıklı yiyecekle
besledi.
Yedikleri sırada üç kobayın da ayaklarına elektrik verildi.
Sadece sağlıklı yiyeceğe alışık olan derhal yemeyi kesti. İkincisi de
çok beklemeden yemeği bırakarak bu ciddi uyarana tepki verdi.
Sadece abur cuburla beslenense rahatsız olmayıp, yemeğe devam etti.
Dr. Kaya, “Bu deney de gösteriyor ki abur cubur ve fast food bağımlılık
yapıyor. Özellikle şekerli yiyeceklerde kokain etkisi var. Beyinde
mutluluk hormonu üreten bölgeyi etkileyerek bağımlılık yapıyor” diyor.
Bu gıdalardaki yüksek tuz miktarı da bağımlılık yapıcı maddelerden biri. Tuzlu gıdada beynin ödül ve zevk merkezlerinde
opiat ve dopamin reseptörlerini uyararak bu bağımlılığı sağlıyor. Bunun yanında tuzlu gıda seçimi dürtü, özlem, açlık ve opiat yoksunluk belirtilerini baskılayabiliyor.
Bu gıdalardaki yüksek tuz miktarı da bağımlılık yapıcı maddelerden biri. Tuzlu gıdada beynin ödül ve zevk merkezlerinde
opiat ve dopamin reseptörlerini uyararak bu bağımlılığı sağlıyor. Bunun yanında tuzlu gıda seçimi dürtü, özlem, açlık ve opiat yoksunluk belirtilerini baskılayabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder